Mirabelkový koláč s ořechy

28.10.2020

složitější ale rafinovaný recept babího léta - mirabelky nasbíráte na kraji lískového plotu 3metry od jabloně, ořešák roste u rybníka

na těsto:

  • 275 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 175 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 30 ml mléka

vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 50 g mouky
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 75 g cukru krystal

drobenka/žmolenka:

  • 100 g másla
  • 125 g mouky
  • 100 g cukru
  • 50 g mletých jader vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice

V míse smícháme 275 g mouky a moučkový cukr. Rychle zapracujeme 175 g másla,
1 vejce, sůl a 30 ml mléka. Zpracované těsto zabalíme do potravinové fólie a na hodinu dáme odpočinout na chladné místo.

Připravíme si vanilkový krém: svaříme 500 ml mléka a po té jej vložíme do horké vodní lázně, přimícháme 50 g mouky, citrónovou kůru, 50 g másla, 3 vejce, 75 g cukru a mícháme do zhoustnutí. Krém dáme vychladnout.

Připravíme se drobenku neboli žmolenku: máslo propracujeme s ořechy, přidáme 125 g mouky a 100 g cukru smíchaného se skořicí.

Do tukem vymazané formy vtlačíme rukou těsto, utvoříme okraje. Těsto potřeme vychladlým vanilkovým krémem, obložíme ovocem a posypeme ořechovou drobenkou.

V předem vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut, ale pozor hlídat!